Повишиха кредитния рейтинг на Стара Загора на „ВВВ-“

По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата

Международната рейтингова агенция Standart&Poor’s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Община Стара Загора. От „ВВ+“ със стабилна перспектива рейтингът на Стара Загора е повишен на „ВВВ-“ със стабилна перспектива, вследствие присъждането на същия рейтинг на Република България. По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.
От рейтинговата агенция съобщават, че след повишението на рейтинга за България на „ВВВ-“ със стабилна преспектива на 1 декември т.г., самостоятелният кредитен профил на Стара Загора е оценен с "bbb-", което води до повишаване на рейтинга ѝ на „ВВВ", с очакванията на агенцията, че въпреки лекото понижаване на финансовите резултати, текущият дълг и ликвидността ще останат структурно непроменени. Стабилната перспектива отразява очакването, че дефицитът на Общината след капиталови разходи ще остане в рамките на по-малко от 5 % от приходите, което ще позволи да се поддържа нейната текуща ликвидност при незначително увеличение на дълга.
„Рейтингът на Стара Загора има положително развитие поради по-добро структурно изпълнение на бюджета, нисък дълг и големи касови резерви, които се предполага, че временно и умерено ще намалеят през следващата фаза на изпълнение на капиталовата програма от финансирани от ЕС проекти през следващите пет години. Рейтингът остава ограничен от развиващата се, но небалансирана институционална рамка и слабата местна икономика. Също така считаме, че докато града теоретично има гъвкавост при по-малко от 50 % от източниците си на приходи, то все пак Общината е някак си ограничена в способността си да използва тази гъвкавост. Считаме също така, че има относително слаби рискове, произтичащи от общинските компании и други потенциални непредвидени разходи.“, е записано в обосновката на Стандарт енд Пуърс.
„Отнасяме се отговорно към поверената ни община“, коментира кратко по този повод кметът Живко Тодоров.
Много ниските дългова тежест и непредвидени задължения, адекватната ликвидност и доброто изпълнение на бюджета са посочени като основни рейтингови фактори от Стандарт енд Пуърс.