Борисов: Приоритетите на българското председателство са и европейски (видео)

Европа не бива да забравя за Западните Балкани

Неслучайно и Първата, и Втората световна война почват от Балканите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Брюксел. „Всичко, което ЕК през годините прави, ние ще го продължим. С нашия приятел Себастиян Курц сме се разбрали приоритетите да вървят по своя ред по време на съвместното ни председателство – на първо място са европейският бюджет и темата за Западните Балкани, която дойде на масата на дискусия на 16 и 17 декември в София“, заяви още той.

„Преди последния Съвет на европейските лидери на ЕС за 2017 година и в навечерието на европредседателството ни проведох работна и ползотворна среща с председателя на ЕНП – Европейската народна партия, Жозеф Дол. Обясних му, че Европа не бива да забравя за Западните Балкани. Ние не можем да не им предлагаме нищо конкретно, защото те заслужават европейска подкрепа и бърза интеграция“, написа Борисов във фейсбук профила си след срещата с Жозеф Дол.

„Брекзитът е тема, с която трябва да се подходи много прагматично, човешкият фактор е много важен при Брекзита. Държавите от ЕС харчат огромни средства за отбрана, произвежда се много военна техника, а си говорим само за 2 процента от бюджета“, добави Борисов. „Ефективността на всичко това не е поставена на преден план. ЕС понякога действа много бавно, но винаги стига до правилните решения“, заключи премиерът на журналистически въпрос след срещата.


Преди последния Съвет на европейските лидери на ЕС за 2017 година и в навечерието на европредседателството ни проведох р...

Публикувахте от Boyko Borissov в 14 декември 2017 г.

Приоритетите на българското председателство са и европейски. Всичко, което Council of the European Union, European Commission и Европа през годините прави, ние ще го продължим. С нашия приятел Sebastian Kurz сме се разбрали така да водим председателството, че от 1-ви януари до 31-ви декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред – на първо място са европейският бюджет и темата за Западните Балкани.

Публикувахте от Boyko Borissov в 14 декември 2017 г.