Парламентът ще контролира дейността на антикорупционния орган

Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си

Депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.

„Предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля“, заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов. В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи, че това е поредното абсурдно твърдение на опозицията.

„И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията. Опозицията във всеки един момент може „да иска главата“ на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите“, коментира той.