Външно предупреждава за стачка на „Райънер“ днес

Общество

15-12-2017, 12:42

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

МВнР напомня на българските граждани, че клиентите на авиокомпаниите приемат общите им условия със закупуването на своя билет

Mинистерството на външните работи уведомява, че на 15 декември т.г. служителите на авиокомпания „Райънер“ (Ryanair)” в Италия планират стачни действия.

Пилотите и наземният персонал ще преустановят работата си за 4 часа. Очакват се и 24 часови стачни действия от страна на някои пилоти в Ирландия и Португалия на 20 декември, сряда. Възможно е техни колеги в Германия и Испания да се присъединят. Предвид това обстоятелство, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи до Италия, Ирландия, Португалия, Германия и Испания да се информират предварително за разписанията и възможните алтернативни връзки с друг вид транспорт на посочените дати.

МВнР напомня на българските граждани, че клиентите на авиокомпаниите приемат общите им условия със закупуването на своя билет. По силата на Регламент (ЕК) 261/2004 събития като стачка на пилотите, която не е могла да бъде избегната, дори и след предприемане на всички разумни мерки от компанията превозвач, се смятат за извънредно обстоятелство. В такъв случай превозвачът не дължи обезщетение на пътниците си.

В обявената за днес от пилотите на „Райънер” между 13:00 и 17:00 часа местно време стачка на миланското летище „Малпенса” планират да участват и наземните диспечери. По силата на Регламент (ЕК) 261/2004 това прави от стачката форсмажорно обстоятелство, при което засегнатите пътници не могат да бъдат обезщетени.

Искове за материални и нематериални щети към авиокомпанията се подават лично от всеки пътник. Българските консулски служби нямат компетенцията да окажат съдействие на засегнати от стачните действия български граждани.