Областният управител посрещна председателя на черногорския парламент

Мисия Пловдив

16-12-2017, 13:24

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив е единственият град след столицата, включен в официалната програма на гостите

Областният управител Здравко Димитров посрещна делегация от скупщината на Черна гора, ръководена от председателя на парламента Н.Пр. Иван Брайович. В състава на делегацията бяха и Извънредният и пълномощен посланик Н.Пр. г-жа Снежана Радович, депутатите Андрия Попович  и Михаило Анджушич, съветниците на председателя на парламента Периша Кастратович и Ана Радонич, секретаря на Групата за приятелство „Черна гора – Република България“ Дина Митрович. На срещата присъстваха заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров и депутатът Славчо Атанасов.

Делегацията от Черна гора е на официално посещение в България по покана на председателя на парламента Цвета Карастоянова, а Пловдив е единственият град след столицата, включен в официалната програма на гостите.

Визитата в Града под тепетата се състоя буквално няколко часа, след като черногорската делегация се срещна и разговаря с президента Румен Радев.

На работен обяд беше обсъдена темата за домакинството на Пловдив като столица на културата през 2019 година и възможностите за двустранно партньорство в културните проекти на двете страни. Беше коментирана и възможността за бъдещо партньорство при организирането на  различни спортни мероприятия, а областният управител и Н.Пр. г-н Иван Брайович останаха приятно изненадани, след като разбраха, че и двамата са свързани с баскетбола като бивши спортисти.

Н.Пр. Иван Брайович и Здравко Димитров си размениха подаръци, като областният управител подари на госта плакет с реплика на фалера от старозагорското съкровище с изображение на сцената „Херакъл в битка с Немейския лъв“ и луксозния албум „Филипопол“ от Елена Кесякова и Димитър Райчев.

След работния обяд, гостите имаха възможност да разгледат и Стария град. Заедно с екскурзовод от ОП Старинен Пловдив, който им разказа древната история на града, те посетиха Античния театър, Къща „Клианти“, Постоянната експозиция „Златю Бояджиев“ и Римския стадион.