Отново ЗАЕДНО на Празника на светлината

Мисия Пловдив

16-12-2017, 13:28

Снимка:

Ethno House Plovdiv

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители на пет етнически общности ще запалят заедно свещите в ритуалния свещник

За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители на пет етнически общности ще запалят заедно свещите в ритуалния свещник – ханукия.

Церемонията ще е от 17.30 часа в тържествената зала на организацията на евреите “Шалом” в града под тепетата. На 12 декември в синагогата „Цион“ бе поставено началото на осемдневния Празник на светлината – Ханука.  По покана на председателя на еврейската организация  г-н Светлозар Калев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов запали първата  свещ.
Светлозар Калев е и един от основателите на Фондация "Заедно", чиято кауза е запазване на етническата толерантност в хилядолетния град. Именно по негова идея през декември 2016 г. за първи път в Пловдив представители на различни етнически и религиозни общности имаха възможността да бъдат заедно на този празник и да участват в древния ритуал.
 Празникът на светлината е сред най-значимите религиозни събития в еврейския календар. В продължение на 8 дни във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник, който се поставя на прозорецa. Децата се радват на подаръци и лакомства.