Стотици любители на пелина се събраха в Змейово

Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище „Пробуда 1928”

„Пелинът, който змейовци правят, няма конкуренция у нас. Пожелавам да бъде показан и в Европа”, каза днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора при откриването на Единадесетия Празник на пелина в старозагорското село Змейово. „Такива празници са начин да съхраним традициите и да ги предаваме на поколенията. Това е най-хубавият празник не само в Змейово, но и в цялата страна”, допълни Сотирова
Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище „Пробуда 1928”.
Началото с пушечен изстрел даде кметът на селото и производител на пелин Стоян Трифонов. „Чест е за мен да видя тук толкова шарено множество на мегдана. Искам да успеем да докараме празника до 110 години, отколкото се прави пелин в Змейово. Следващата година празникът ще е национален. Идеята на производителите е, той да бъде в два дни и да се веселим на воля”, съобщи кметът.
Стотици любители на ароматния еликсир се събраха на площада в селото. Там местни производители предлагаха бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Не липсваха и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие. Всички гости бяха посрещани с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Площадът често се огласяше от изстрели на черешово топче, пушки и пищови, с които участници в Клуба за историческо оръжие „Поп Минчо Кънчев” от Стара Загора и техни колеги от дружествата „Традиция” в Нова Загора и Ямбол, създаваха автентична хайдушка атмосфера.
Тричленно жури, оглавявано от Светлана Славова, собственик на винарска изба „Александра естейт”, трябва да оцени най-доборото от общо 22 проби с пелин от местни производители, между които и четири жени. Награда за победителя е 225 литрова френска дъбова бъчва.
В програмата на празника се включиха фолклорни групи от Стара Загора, Нова Загора, раднево, Ямбол, Калитиново, Юлиево и Тракия, както и старозагорският оркестър „Липите”.
Местни жени пък представиха традиционна българска къща, където се предеше и пееше, а сръчни домакини правеха катми на сач, с които черпеха гостите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"