Новият игумен на Бачковския манастир встъпи в длъжност със специална церемония

Животът

17-12-2017, 16:36

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Светият синод смени игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон с монаха от Видинската епархия Самуил с решение от 15 декември

Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил встъпи в длъжност със специална церемония, ръководена от главния секретар на Светия синод Герасим Мелнишки. Той взе жезъла, който олицетворява властта в Светата обител, от досегашния игумен Симон и го предаде на приемника му. Мелнишки благодари на дядо Симон за това, което е направил в манастира както за всичките 25 години от пребиваването си в него, така и през последните три като игумен.
Присъстващите на неделната литургия миряни изразиха надежда, че и новият игумен да се грижи така за манастира, както Симон и като него да бъде духовен водач. Преди церемонията двамата духовници заедно отслужиха литургията, съобщава БТА.
Светият синод смени игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон с монаха от Видинската епархия Самуил с решение от 15 декември, в което няма посочени мотиви.

Пред БТА дядо Симон посочи, че Светият синод има правата да назначава и уволнява игумените, след като е преценил, че един човек ще бъде по-полезен някъде другаде. При нас това се нарича послушание, за което сме дали и обет, добавя Симон. Към момента знае, че заминава за Русе, но къде точно - ще разбере след като се срещне на място с Русенския митрополит.