Сдруженията с активна дейност трябва да се пререгистрират до 30 юни

Общество

18-12-2017, 09:27

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Агенцията по вписванията е успяла да се справи за много кратък да организира всичко и технически, и нормативно

Всички сдружения в обществена дейност, които имат активна дейност и трябва да подадат своите отчети до 30 юни, трябва да се пререгистрират сега. Не могат да чакат изтичането на двегодишния срок. Това обясни за БНТ директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Причината е, че регистърът вече ще се води от Агенцията, а не от окръжните съдилища.

"Те трябва да получат удостоверение за актуално състояние от Окръжния съд, което трябва да бъде представяно в Агенцията по вписванията и ще стартира процедура по сканиране на делата, които отново ще ги правят наши служители в окръжните съдилища. И тази информация ще се налива в регистрира", коментира тя.

Даскалова заяви още, че Агенцията по вписванията е успяла да се справи за много кратък да организира всичко и технически, и нормативно, за да може регистърът да стартира от 1-ви януари 2018 година.

От началото на следващата годината Агенцията по вписванията трябва да осигури още нови както на гише, така и по електронен път услуги. Сред тях са вписванията и справките за сдружения и фондации и клонове на чуждестранни и юридически лица с нестопанска цел, издаването на удостоверения и преписи от търговския регистър, както и пререгистрацията на народните читалища.