Т. Мей: Трябва да наложим свои собствени правила след Брекзит

Мей трябва да се справя с дълбоките разделения вкъщи, включително сред високопоставени министри

Британският премиер Тереза Мей е заявила пред министрите от кабинета си, че Великобритания трябва да може да наложи свои собствени правила след излизането си от Европейския съюз. Това разкри нейният говорител пред журналисти след заседание на правителството, където Мей е представила дългосрочните си цели за предстоящите преговори по Брекзит, съобщава "Ройтерс".

"Премиерът каза, че е ясно каква е целта на кабинета: споразумение, което гарантира възможно най-добрите условия за търговия с ЕС, дава възможност на Обединеното кралство да определи правила, които са правилни за нашата ситуация и улесняват амбициозните търговски споразумения с трети страни", изтъкна говорителят.

След като осигури споразумение за преминаване на преговорите с ЕС към следващия етап през миналата седмица, днешните обсъждания на британското правителство бележат началото на следващата битка на Мей във връзка с Брекзит: какви дългосрочни отношения ще има Великобритания с Общността?

При вземането на това решение Мей трябва да се справя с дълбоките разделения вкъщи, включително сред високопоставени министри, за това дали да придържа икономическото бъдеще на страната към ЕС, или да се отклони от Общността и да потърси по-глобална роля.

Това беше първият път, в който британското правителство обсъди т. нар. "окончателно състояние" на преговорите.

Запитан дали има споразумение по основните цели на Мей, говорителят посочи: "Да, ясно е какво искаме да постигнем. Беше изложено в добра, ясна и подробна дискусия, в която имаше принос голямото мнозинство от кабинета."

Говорителят допълни, че Мей е изключила окончателно икономическо партньорство с ЕС по модела на Европейското икономическо пространство и че целта ѝ е да постигне по-амбициозна сделка от тази, подписана между Канада и ЕС през миналата година.