Русия и Китай разкритикуваха Стратегията за национална сигурност на Тръмп

Кремъл обвинява Вашингтон в придържане към „еднополюсния“ свят

Не закъсняха и първите реакции след представената от президента на САЩ Доналд Тръмп стратегия за национална сигурност. Русия нарече документа „империалистически“, докато Пекин определи идеите на Тръмп като от времето на Студената Война. Русия заклейми „империалистическия характер“ на стратегията на американския президент Доналд Тръмп за национална сигурност. Кремъл обвинява Вашингтон в придържане към „еднополюсния“ свят.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че руските власти „не могат да приемат, че страната се третира като заплаха за сигурността на Съединените щати“.

Китай, който заедно с Русия беше определен от Тръмп като „съперник“, също разкритикува доклада. „Сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ. Само ако и двете страни печелят, ще дойде добро бъдеще. Не е учудващо, че двете страни имат различия, но трябва да се вземат конструктивни мерки, за да се преодолеят с оглед на интересите на другия. Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват китайските стратегически намерения и да изоставят старите идеи от времето на Студената война“, заяви говорител на външното министерство на Китай.

Въпреки негативната цялостна реакция и Пекин, и Кремъл заявяват, че оценяват желанието на Тръмп за сътрудничество в някои сфери. Дмитрий Песков обаче цитира Тръмп и посочи, че става дума за моменти само тогава, когато това служи на американските интереси.