С. Курц: Австрия обещава да води проевропейски курс

По думите на Юнкер, той нямал съмнения в пътя на развитие на Австрия

Новият австрийски канцлер Себастиан Курц побърза да увери ръководителите на европейските институции, че страната му ще следва проевропейска политика, ще допринася за борбата с незаконната имиграция в Европа и ще работи за засилване на принципа на субсидиарността в ЕС. Курц разговаря в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По думите на Юнкер, той нямал съмнения в пътя на развитие на Австрия.

„Обмених мнения с новия канцлер на Австрия, познаваме се с него отдавна. За мен няма съмнение, че г-н Курц ще води ясна проевропейска политика. Това се казва ясно и в програмата му за управление. И като всяко друго правителство, ще съдим австрийското по неговите дела. Надявам се, че действията му ще съвпаднат със заложените намерения. Имаме създадена специална група по въпросите на субсидиарността, която скоро ще започне работа и ще представи заключителния си доклад през лятото на 2018 г. Тогава ще обсъдим този въпрос с нашите австрийски колеги“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

31-годишният Себастиан Курц положи клетва като канцлер на Австрия в понеделник, ставайки най-младият ръководител на правителство в Европа. Неговата Народна партия формира коалиция с Австрийската партия на свободата, което може да означава завой надясно в политиката, смятат анализатори.

„Искаме да допринесем за силен Европейски съюз и в частност за засилване на принципа на субсидиарността. Желаем ЕС да бъде силен по отношение на големите въпроси и същевременно да се отдръпва назад, когато става въпрос за по-дребни теми, по които държавите или регионите са в по-добра позиция да вземат решения. Бих искал да благодаря за опитите в предишни години да се намали броят на законодателните инициативи в Съюза“, заяви Себастиан Курц.

Курц повтори твърдата си позиция по въпроса за миграцията – Австрия ще участва активно в борбата срещу нелегалната имиграция в Европа. Австрийският канцлер се срещна и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. “Той е енергичен, целеустремен и проевропейски лидер”, написа Туск в Туитър.