Всички партии се обединиха срещу мораториума върху нови лекарства

Дискусията в пленарна зала ще бъде в четвъртък сутрин като промените за отпадане на параграфа ще се приемат на две четения

Председателският съвет на Народното събрание реши единодушно да отпадне параграф 6 от Бюджета на здравната каса, който налагаше мораториум на финансирането на иновативни лекарства, предава БНТ.

Всички председатели на Парламентарните групи са единодушни, че този мораториум трябва да отпадне.

Дискусията в пленарна зала ще бъде в четвъртък сутрин като промените за отпадане на параграфа ще се приемат на две четения, за да може промяна да влезе в сила в началото на следващата година.

"За мен е важно, че всичките парламентарни групи без изключение при днешния Председателски съвет приехме единодушно решение да се подпишем и да отпадне параграф 6", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"В това дали има грешка или не, аз смятам, че времето щеше да покаже, ако заработеше нормата, която бяхме приели в бюджета, който беше приет само преди две седмици. Аз смятам, че за мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, успокояваме онкоболните хора и в тази посока смятам, че политиците са длъжни да направят този компромис и никой да не си го приписва като някакъв политически дивидент, защото започнем ли да си го изписваме като политически дивидент кой какво е направил, кой го е инициирал първи, смятам че това ще бъде некоректно и ще се върнем отново в един безсмислен дебат", каза още той.