Пречиствателната станция край Добрич ще произвежда еленергия от биогаз

Мисия Добрич

20-12-2017, 12:27

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира дългоочакваният воден цикъл на Добрич (фоторепортаж)

Капацитетът и ще нарасне до 112 000 еквивалент жители

Пречиствателната станция за отпадни води край Добрич след реконструкция ще произвежда газ, от който ще се добива електрически ток, съобщи ръководителят на проекта за подобряване на водния цикъл в града Живко Неделев на пресконференция, цитиран от БТА. С подкрепата на оперативната програма "Околна среда" осигурената обща инвестиция в проекта достига 114 901 000 лева и строителните работи вече започнаха.
Пречиствателната станция, чийто капацитет ще нарасне до 112 000 еквивалент жители, ще бъде сред най-модерните и икономичните в страната, посочи Христо Атанасов от обединението, което ще достави оборудването. По думите му строителната площадка ще бъде открита до края на януари догодина, а модернизацията на обекта ще приключи до август 2019 година. Станцията ще пречиства включително азот и фосфор, а от биогаза ще се произвежда електрическа енергия за нуждите на самото съоръжение, заяви Христо Атанасов.
В рамките на проекта в общината ще бъдат подменени около 80 километра водопроводи и канализационни колектори. В жилищен комплекс "Изгрев" строителите вече работят, а в други райони на града строително-монтажните дейности ще започнат в дните между 10-15 януари, посочиха представители на фирмите-изпълнители. С реконструкцията на водопроводната мрежа загубите на вода, които сега надхвърлят 80 на сто, трябва чувствително да намалеят.