Депутатите приеха Антикорупционния закон

Със закона се създава единен антикорупционен орган - Комисията за противодействие на корупцията

Парламентът прие на второ четене всички текстове от новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предава БНТ.

Със закона се създава единен антикорупционен орган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която ще контролира лицата, заемащи висши публични длъжности. Ръководството на комисията ще бъде избирано от Народното събрание. Комисията няма да разглежда анонимни сигнали.

Членовете на комисията ще преминават проверка за почтеност, която има за цел да установи, че проверяваното лице изпълнява правомощията или задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите на страната и в интерес на гражданите и обществото.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов благодари за всички депутати за приетия закон и изрази увереност, че той ще доведе до по-голяма ефективност в борбата с корупцията, ще отговори на очакванията и потребностите на избирателите и на препоръките на ЕК.