Синдикат: Синдикатът на МВР не е подстрекаван от политически партии

Общество

21-12-2017, 06:37

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Синдикати в МВР сключиха Колективен трудов договор с Валентин Радев

Имаме съвсем нормални социални искания, отстояват ги малко по-енергично

"Синдикалната организация на МВР не е подвластна на подстрекателства от политически партии", каза за БНТ заместник-председател на УС на Федерацията на служителите в МВР Илия Кузманов.

"Колективният трудов договор се подписва само за лицата, работещи по трудови правоотношения. Една голяма част от служителите в МВР, а именно създадените с реформата на г-жа Бъчварова държавни служители по Закона за държавния служител, нямат никакви гаранции и никаква социална зашита в момента, а тези, които са с полицейски пълномощия по Закона за МВР, се крепят само на едни споразумения, които могат да бъдат дерогирани всеки момент от Министерството", обясни Илия Кузманов.

И заяви, че те имат съвсем нормални социални искания, отстояват ги малко по-енергично. Категорично опроверга думите на зам.-министър Балабанов, че политици ги подстрекават. И подчерта, че за синдикална дейност оперативна информация не трябва да има.

Исканията са за 15% увеличение на заплатите и от 2018 г. да се пристъпи към диференциация. "Начинът, по който стана увеличаването на заплатите от 1 януари 2018 г., не предполага диференциация, тъй като сумата е страшно малка", поясни синдикалистът.

"4 и 5 степен разузнавачите в криминална полиция, които са призвани да се борят с битовата престъпност, са оценени с увеличение от 19 лв., а 6 степен - с 0 лв.", даде пример той. И поясни,ч е са подписали с особено мнение, защото не са съгласни с това увеличение.

"Началната дата на протестите е 5 януари и ще следва логиката на събитията", каза Илия Кузманов, като подчерта, че има преговорен процес, в който ще се търси компромис.