Атаката в Мелбърн не е била терористичен акт

Шофьорът е имал история на психични заболявания и злоупотреба с наркотици

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че нападението с кола в Мелбърн е "шокиращо престъпление" и "изолиран инцидент", съобщава БиБиСи.

Полицията заяви, че шофьорът е имал история на психични заболявания и злоупотреба с наркотици, но няма информация за връзки с екстремисти. Арестуваният "е приписал действията си на несправедливото отношение към мюсюлманите", коментира старши офицер.

Задържаният е австралийски гражданин с афганистански произход, пристигнал в Австралия по програма за бежанци. "Разследванията продължават", коментира Търнбул. На този етап няма информация "за връзки с политически въпроси или връзки с екстремистки групи, но нищо не трябва да се изключва", допълва той.

Главен комисар Шейн Патън обяснява, че е известно, че човекът има психическо заболяване. Той е имал план за лечение, но е пропуснал срещата си в четвъртък. Когато е интервюиран от полицията, той "говори за сънища, говори за гласове", коментира главният инспектор, "но той също така приписва някои от действията си на лошото отношение към мюсюлманите".

Търнул потвърди, че сред ранените са девет чужди граждани. Според съобщения в медиите има трима южнокорейски туристи, както и туристи от Китай и Италия, Индия, Венецуела, Ирландия и Нова Зеландия.

Няколко от ранените остават в критично състояние, едно дете в предучилищна възраст е сравнително стабилно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен