Прокуратурата разпореди общонационална проверка на всички пешеходни пътеки

Животът

22-12-2017, 11:53

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще има сигнали и писма по закона за МВР до кметовете на всички населени места

„Взехме решение да бъде проведе общонационална проверка на всички пешеходни пътеки“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им. Цацаров поясни, че проверката се разпорежда от прокуратурата и се възлага на органите на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Той допълни, че проверката ще се проведе на територията на цялата страна и трябва да приключи до края на месец февруари 2018 г. Обект на проверката ще бъде съответствието на пътеките с нормативната база, а целта е да се провери дали отговарят на всички изискания.
„Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да ги мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент на една извадка, а е траур на семейство и загуба, без еквивалент. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат „война по пътищата”, а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца”, аргументира се главният прокурор.
„Ще има сигнали и писма по закона за МВР до кметовете на всички населени места, ще последват и предложения от страна на прокуратурата до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да осъществяват контрол – в случай на неизпълнение, ще последват санкции и от МВР, и от прокуратурата. Целта е да установим местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. Град по град ще предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. Ще има санкции, ако не се изпълнят предписанията в срок. Ще направим и карта на пешеходните пътеки в страната”, каза още Цацаров.
„Всяко дванадесето пътно произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-о. Два пъти по-малко са в градовете, което е изумително“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им. Министър Радев поясни, че проверката е провокирана от доклад на ГД „Национална полиция”, от който става ясно, че в населените места тежките транспортни произшествия за 11-те месеца на 2017 г. са 4 038, а извън населените места са почти два пъти по-малко – 2 269. „В населените места загиналите са 179, в извън населените – 435”, подчерта Радев.
Регионалният министър Николай Нанков каза, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, те трябва да са изцяло бели без никакви символи и изписвания. „По републиканските пътища вече тече проверка на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с недопустими нарушения и извън нормативните изисквания. Пътеките трябва да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде променен и да бъдат засилени санкциите при неизпълнение на местните власти на ангажиментите им да спазват нормативните изисквания”, подчерта Нанков.