„Луксът на 19 век“ ще гостува в Казанлък

Животът

22-12-2017, 14:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музикалното училище в Бургас с голям коледен концерт

Бургаската изложба е една от най-успешните експозиции

Една от най-успешните мобилни изложби на Бургаския музей „Луксът на XIX век“ ще бъде изложена тази зима в Казанлък. Експозицията ще бъде открита утре, в мултимедийната зала на Исторически музей „Искра” в града.
Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в РИМ-Бургас през 1996 и 2000 година, след задържането им от Митница Бургас, при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар.
През 2000 година в музея е предадена т.нар. „румънска колекция” от картини, рамки, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.
„Луксът на 19 век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените последвали Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век.