На Рождество най-вече трябва да празнуваме духовно в семейството си

Раждането на Христос е било празник

Традицията повелява на 24 декември на трапезата да се събере цялото семейство и заедно да дочакат Рождество Христово. Обединява ни трапезата и хляба, който слагаме на нея в тази празнична нощ, каза пред БТА София Шопова от пловдивското село Брестовица, представител на местното читалище "Съзнание".
Някога подготовката за Бъдни вечер е започвала още от Игнажден, 20 декември - денят, в който са започнали родилните мъки на Света Богородица. През тези дни се точат баниците, пече се баклавата и се оставят да отлежат, "да си починат" и се заливат със сироп преди самата вечеря. През тези дни се приготвя зелето за сърмите, набавят се дървата и бъдникът. На Игнажден, по това кой пръв е влязъл в дома ти - можеш да гадаеш каква ще бъде годината ти.
По думите й Бъдни вечер е най-големият и светъл празник в християнската религия - вечерта, в която се е родил синът Божий Христос. С годините се е утвърдила традиция в тази нощ, чрез бъдника в огнището, трапезата, постните ястия и наричането, с коледарите хората да се приближават най-близко до същинското рождество Христово. Това е предвестие за новия живот, надеждата за по-добро, денят, в който очакваш да се сбъднат мечтите ти, да поставиш новото начало в живота си, твърди Шопова.
На Рождество Христово трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си, тъй като раждането на Христос е било празник както за неговите родители, така и за техните семейства, коментира архимандрит Симон. "Затова ние трябва да го празнуваме най-вече духовно в семейството с взаимната нелицемерна, неплътска християнска любов, така както по думите на монаха "майката обича своите деца, както те уважават своите родители, както е взаимното уважение в един род". Така Светата църква отдава почит на Божието семейство - на техния син, който се е въплътил в човешки вид, на неговата майка и на неговия пазител и баща Йосиф.
Отец Симон е категоричен, че празникът най-вече е духовен и трябва да се набляга на духовните ценности, които пазят цялото християнство и цитира една от божите заповеди - "почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре на земята". Именно по този начин трябва да обичаме и Бог, защото той е дошъл на този свят, като се е въплътил в човешки вид, взел е всичко човешко, освен греха и след това е отдал своето тяло и своята кръв, за да очисти прегрешенията на цялото човечество, допълва дядо Симон, пише БТА.