Меркел и Макрон: Mирното уреждане на конфликта в Украйна няма алтернатива

Украински представители предупредиха, че решението на Русия да се изтегли от съвместната комисия за контрол върху примирието ще доведе до нови сражения

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха страните в конфликта в Източна Украйна да прекратят възможно най-бързо нарушенията на договореното примирие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
В разпространено днес съвместно изявление двамата държавници подчертават, че мирното уреждане на кризата няма алтернатива. Те призовават за завръщане на руските офицери в т. нар. Съвместен център за контрол и координация.
Преди това украински представители, наблюдатели за сигурността и чуждестранни поддръжници на прозападните власти в Украйна предупредиха, че решението на Русия да се изтегли от съвместната комисия за контрол върху примирието ще доведе до нови сражения. Москва обвинява Киев, че пречи на работата на нейните пратеници в комисията и не им осигурява достъп до фронтовата линия.
"Необходимо е прилагане на споразумението за раздалечаване и изтегляне на тежкото въоръжение зад договорените линии, изтегляне на танкове, артилерия и миномети в договорените места за складиране", са казва в съвместното изявление. В него се подчертава още, че "заслужават внимание и други аспекти на Минските споразумения като изтеглянето на чуждестранните въоръжени формирования и възстановяването на контрола по руско-украинската граница".
В изявлението на Макрон и Меркел не се коментира решението на САЩ да доставят оръжие на Украйна.