Пучдемон иска да се върне в Испания

Свят

24-12-2017, 10:26

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пучдемон поиска с Рахой да се срещнат извън Испания

По думите му, неговото завръщане ще е добра новина за Испания

По думите му, неговото завръщане ще е добра новина за Испания
Бившият ръководител на Каталуния Карлес Пучдемон, който все още се намира в Брюксел, поиска да се върне в Испания. Той официално отправи молбата си към испанските власти, предаде "Ройтерс". Той иска да присъства на откриването на сесията на каталунския парламент на 23 януари, за да бъде избран за лидер. Това заяви Пучдемон в интервю.

По думите му, неговото завръщане ще е добра новина за Испания. Мадрид трябва да уважи резултатите от последните избори и да го допусне да се завърне "възможно най-скоро".

"В противен случай това не е демократична държава", каза още той.

Според резултатите, сепаратистките партии ще имат малко мнозинство в новият парламент. Партията, която иска Каталуния да остане полуавтономна част на Испания, е най-голямата партия. В резултат на това не е ясно кой ще направи правителство.

По-рано Пучдемон обяви готовността си за лична среща с премиера на Испания Мариано Рахой. Той също така поиска оттеглянето на испански звена на националната полиция от Каталуния, които са на територията на автономната област след референдума за независимост.