Йерусалим посреща Рождество Христово с Ден на гнева

Свят

24-12-2017, 11:14

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган: Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим

Със засилени мерки за сигурност и с подготовка за улични протести Витлеем очаква Рождество Христово

В Светите земи се готвят да посрещнат Рождество Христово с улични протести. Палестинското движение Фатах призова за Ден на гнева на Коледа. Заради напрежението след решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел, в Назарет бяха отменени коледните празненства, предава БНТ.

Със засилени мерки за сигурност и с подготовка за улични протести Витлеем очаква Рождество Христово. Движението Хамас призова палестинците на Коледа да покажат гнева си от американското решение за Йерусалим.

Вчера по улиците на града преминаха палестинци, преоблечени като Дядо Коледа. Израелските сили за сигурност разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ и гранати.

Властите на Витлеем решиха да не отменят традиционното шествие на Бъдни вечер и то ще завърши край църквата Рождество.

Със засилена охрана на туристическите места, в Йерусалим очакват настъпването на Коледа. Независимо от напрежението през последните седмици, от израелското министерство на туризма прогнозират повече туристи по Светите места в сравнение с 2016-а.

Освен с протести на палестинци, Израел се готви да посрещне Коледа и с антиправителствени демонстрации. Хиляди протестираха снощи в Тел Авив с искане премиера Беняман Нетаняху да подаде оставка.

Той е разследван по две обвинения - за получени подаръци в замяна на предполагаеми облаги, както и че е водил преговор с издател на вестници, за да влияе на медийния пазар. Антиправителствени демонстрации имаше и в Йерусалим.