Алексей Навални обяви, че ще се кандидатира за президент

Свят

25-12-2017, 09:17

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин и Ердоган обсъдиха кризите В Сирия и Близкия изток

Навални се смята за единствения кандидат, който да застане срещу четвърти мандат на Владимир Путин

Руският опозиционер Алексей Навални обяви, че са събрани достатъчно подписи в подкрепа на кандидатурата му за президент и той ще се изправи срещу Владимир Путин на изборите през март догодина. Поддръжници на Навални от 20 града събира 500 подписа в негова подкрепа, а кандидатурата му беше гласувана и на събрания в страната. Все още обаче е под въпрос дали официално Навални ще се кандидатира за държавен глава.

Причината е, че той няма право да участва в изборите, заради обвинения в корупция, които той твърди, че са политически мотивирани. Пред събралите се негови привърженици той обяви, че ще призове за бойкот на вота, ако не му бъде позволено да се яви на него. Навални се смята за единствения кандидат, който има шанс да получи подкрепа и да застане срещу четвърти мандат на Владимир Путин, с който той ще се превърне в най-дългоуправлявалия лидер от Йосиф Сталин. 41 годишният опозиционер се надява с активни кампании в регионите да бъде създаден обществен натиск върху властта и ЦИК.

В събота стана ясно, че Владимир Путин ще се яви като независим кандидат, но подкрепен от партията Едиина Русия. На изборите освен Путин ще се явят Павел Грудинин от Комунистическата партия и телевизионната водеща Ксения Собчак от партия „Гражданска инициатива“, както и издигнатият преди няколко дни председател на Либерално -демократическата партия Владимир Жириновски.