В Добруджа посрещат Коледа с обичаите на няколко етнографски области

Мисия Добрич

25-12-2017, 10:29

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празнични традиции на Коледа

И на Коледа в Добруджа местните се прекланят пред хляба

Добруджанци посрещат Коледа с обичаите на няколко етнографски области. Добруджа е кръстопътна земя,в която от ХV-XVI век протичат активни процеси на преминаването на много самобитни групи, разказа на БТА за традициите на празника културологът Надежда Иванова. По думите й на Рождество Христово звучат благословии и песни от Балкана, Тракия, Северна Добруджа и празникът е умален модел на фолклорното богатство, съхранявано в България. В Добричкия край има села съседи - на броени километри едно от друго, които следват различни традиции на празника, поясни Надежда Иванова,завеждащ отдел "Възраждане" в Регионалния исторически музей.
В утринта на 25 декември стопаните посрещат малките коледари, за които участието в празника е своеобразна инициация - преминаване в нова степен на развитие. Само момче, което е било коледар, може да препаше червен пояс и занапред да изпълнява редица задължения,поясни културологът.
И на Коледа в Добруджа местните се прекланят пред хляба. Погачата е с много богата украса - с овчици, кошара, плетеници,често и със скрита пара, за да има здраве и берекет през новата година.