Северна Корея ще изстреля разузнавателен спътник

Свят

26-12-2017, 11:48

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Северна Корея набеди новите санцкии за "военни действия"

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, насочени към КНДР

Северна Корея, чиято космическа програма според някои експерти е само параван за балистичната й програма, се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. „Чунан илбо“, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.

„По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен „Кванмьонсон-5″, заяви южнокорейски правителствен източник за вестника.

"Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника“, добави той.

Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри).

През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на „спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението“. Той отбеляза, че Северна Корея е „навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити“ с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника „Кванмьонсон-4“.

Според специалисти „Кванмьонсон-4“ не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи, предава БТА.