Подготвят цялостни регламенти за столичната градска среда за 2018 г.

Мисия София

27-12-2017, 07:11

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЦГМ: Безплатно паркиране в София 8 дни около празниците

До есента Столична община ще е готова с наредба, с която ще се въведат регламенти как да изглежда градската среда

Столична община разработва наредба, която ще регламентира как да изглежда София. Документът ще съдържа правила за поставянето и обновяването на отделните елементи на градската среда – от тротоарите до фасадите на сградите.

До есента Столична община ще е готова с наредба, с която ще се въведат регламенти как да изглежда градската среда – от тротоари и светофари до терасите на жилищните сгради.

„Да си подредим къщичката, да създадем правила за уличното обзавеждане, за фасадите, за цветовите решения, местата на климатиците, ползваните материали“, заяви архитектът на София Здравко Здравков. Една от първите зони, където това ще се реализира на практика, е районът около улиците „Граф Игнатиев“ и „Шишман“. Вече е направено 3Д обследване, предстои съгласуване с министерството на културата относно разработените цветови решения.

„И след като влезе в сила законът, те да станат задължителни. И когато вие решите да правите ремонт на фасадата, ремонт на апартамента си, да имате едно готово решение, което знаете, че за вашата сграда се използват тези и тези материали, дограмата ви трябва да е с определен растер, с определени материали, местата за реклама са на точно определени места анкета живеещи там? Как гледат на подготвените промени?Какъв биха искали те да е цветът на техния район?

Цветът на София обаче все още не е избран. „София е доста по-разнообразна, така че не мога да дефинирам определен цвят за всяка сграда. Ние нямаме такова унифициране на фасадите като в Париж. София има своите живописни багри, но все пак няма да пуснем отровнозелена сграда в центъра – Няма да има една червена, една зелена? – Категорично! Търси се ансамбъл“, заяви арх. Здравков.

За да бъде изготвена съответната наредба обаче, е необходимо първо да бъде приет Законът за устройство и застрояване на Столична община.