Архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" - Добрич

Добруджанци

27-12-2017, 16:30

Снимка:

Варненска и Великопреслaвска митрополия

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рождественско послание от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан пострига свещеник Веселин

На 23 декември 2017 г., когато честваме паметта на преподобни Наум Охридски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи св. Литургия в добричкия храм "Св. Троица". В съслужение с него бяха ст. ик. Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, председателят на храма свещ. Емануил Юсеин, ик. Василий Селемет, свещ. Георги Дочев, свещ. Велико Великов, свещ. Петър Димитров и митрополитският дякон Любомир Георгиев, съобщават от Варненска и Великопреслaвска митрополия.

Богослужението бе украсено от сборна група с диригент Тодор Тодоров. Много енориаши и християни от града присъстваха на светата Литургия. Сред тях бе и кметът на Община град Добрич г-н Йордан Йорданов. Повод за радост на енорията при храма е сдобиването с нов четец, певец и свещеносец, в лицето на Веселин, който бе постриган от митрополит Йоан преди началото на Литургията.

По време на проповедта си Негово Високопреосвещенство заяви: „Христовото идване в света беше съпроводено с огромна радост, защото ангелските ликове казаха: "слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14). Ние всъщност осъзнаваме, че чрез идването на Богомладенеца Христос в света, човешката природа се съедини с божествената и това най-силно е изразил свети апостол Павел с един израз – осиновение, който споделя в посланието си до римските християни (Рим. 8:15, 23)“, каза митрополит Йоан. Архиереят допълни, че светият апостол неслучайно ни нарича синове Божии чрез вярата в Христа Иисуса и чеда Божии и че следователно, след като сме чеда Божии, сме и наследници Божии. „Ето какво огромно значение има идването в света на Спасителя Христос... Ние не можем със слова да опишем какво величаво събитие е Рождеството по плът на нашия Спасител, но ние виждаме, че Богомладенецът беше приет от всички онези праведници, които Го очакваха. Неслучайно свети пророк Исаия щеше отдавна да каже: "с нас е Бог!" (Ис. 8:10). А в навечерието на светия празник тези думи отново се отварят пред нас и така започва празникът – с нас е Бог! "Ако Бог е за нас, – казва свети апостол Павел – кой ще е против нас?" (Рим. 8:31), следователно кой ще ни отлъчи от любовта Божия? Скръб ли или притеснение, глад ли или голотия, огън ли или меч? (ср. Рим. 8:35) Затова и светиите винаги в своя живот са разбирали този закон за любовта и това огромно по значение събитие Рождество Христово. Те са разбирали, че ако Спасителят не беше дошъл в света, нямаше как да се отворят тези двери в преградата между небето и земята, между Бога и човека. Но тези двери са отворени сега за всеки един човек, за всеки един, който върви по пътя на спасението, но ние трябва да кажем, че то не е автоматически акт. Спасението на човека е дело на Божията благодат първо, но второ, много важно е старанието на човека и неговото трудолюбие във вървежа по този път към спасение и наследяване на вечен, блажен живот в Царството Божие. Това е била вярата на светиите, те са живеели известно време тук на земята с ясната цел, че този живот ден по ден, седмица по седмица , месец по месец, е насочен към онази вечност, към Царството Божие и определящото за неговото възприемане е нашият живот, нашите дела. Следователно, дверите са отворени, както за този човек, който върви в този път, така и за тези хора, които не са чули за този път и блуждаят в сенките на мрака, и за тях тези двери са отворени и те винаги ще бъдат отворени за всеки. Ние все пак разбираме, че без Христос нищо не може да сторим, но може да направим едно единствено нещо – да отворим сърцето си и да Го приемем. Да приемем родилия се Богомладенец Христос, както Го приеха светиите, както Го прие и свети Наум Охридски, в чията памет днес ние се украсяваме със светата богослужба“, каза архиереят.

В духа на настъпващия празник Рождество Христово Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан благопожела здраве, търпение и изключително трудолюбие и отгворност на всеки един човек, член на нашето общество.