Зигмар Габриел: Социалдемократите няма да правят коалиция с Меркел без реформи в ЕС

На парламентарните избори в Германия десният блок ХДС/ХСС спечели най-много гласове, а втора бе СДПГ

Реформирането на Европейския съюз е едно от главните условия на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), за да влезе в правителство с консервативния блок на Ангела Меркел. Това обяви в интервю социалдемократът Зигмар Габриел, който е външен министър.

„Ако федералното правителство продължи да отклонява всички предложения за реформиране на ЕС, няма да има коалиция със СДПГ“, категоричен бе той. Освен това СДПГ очаква от десния блок ХДС/ХСС мерки в социалната сфера. „Ясно е, че ако блокът настоява лицата от задължителната система за здравеопазване да бъдат обслужвани по-лошо от частно застрахованите лица, няма да има голям смисъл да се водят коалиционни преговори“, конкретизира се социалдемократът.

На парламентарните избори в Германия на 24 септември десният блок ХДС/ХСС на Ангела Меркел спечели най-много гласове, а втора бе СДПГ. След като социалдемократите отхвърлиха варианта за коалиция, Меркел започна преговори с другите парламентарно представени партии, но до съгласие с тях не се стигна. При този развой на събитията СДПГ промени първоначалната си позиция и склони на коалиционни преговори. На 20 декември лидерите на ХДС/ХСС и СДПГ съгласуваха графика на предварителните консултации за сформирането на нов кабинет.

Планира се партиите да започнат същинските преговори в първите дни на януари, а около средата на месеца да направят първите изводи и да ги представят на партийните ръководства. Едва след това или през втората половина на януари, се очаква да започне работата по бъдещото коалиционно споразумение. Самото правителство може да се сформира едва към пролетта.