От 1 януари вдигат заплатите на военните

Законът за обществени поръчки трябва да е променен що се отнася до поръчки за националната сигурност и бойна техника

От 1 януари ще бъдат увеличени заплатите в армията. Между 10 и 11% е увеличението, искаше ми се повече, но това са реалностите на бюджета. С тези 70-80 лева, които ще получат кадровите военнослужещи, няма как да привлечеш за около 720 лв. млад човек. Сега заплатите ще са около 800 лева. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ.

Каквито и номера да правят, техният номер няма да мине. В България с всички приказки за прозрачност и борба с корупцията има закони, които могат да стопират всяка една поръчка. Това заяви Каракачанов по повод обжалването на ремонта на 15 изтребителя МиГ-29, за които бе поканена-фирмата-производител, но преговорите бяха обжалвани от украинска компания.

Каракачанов даде пример с блокираната от 2 г. поръчка за храната на войската. Законът за обществени поръчки (ЗОП) трябва да е променен що се отнася до поръчки за националната сигурност, бойна техника - подобни процедури (обжалване, което спъва процедурите - б.р.) да не могат да бъдат правени.

 Каракачанов не изключва да има и геополитически причини за обжалване на преговорите с руския консорциум РСК МиГ - "тези играчи в България, които бяха свикнали 20 г. да се намесват при ремонта - няма как това да остане скрито. Аз няма да отстъпя, посредници в тази сделка няма да има", категоричен е военният министър.

 

Относно обжалванията, които спират големи поръчки, Каракачанов даде пример и с: "фирма, регистрирана в циганска къща в Западен парк, която от години наред жали ТОЛ-системата. Държавата е направила закони, позволяващи всеки да жали", заяви Каракачанов.

Относно спрените преговори Каракачанов припомни, че военното министерство трябваше да получи 22 млн. лева за ремонт на изтребителите, на предишното заседание на МС са гласувани 19 млн. лева. Работната група приключи дейността си, може да започне с ремонтно-възстановителните дейности на самолетите.

Жалбата е изпратена през Ди Ейч Ел от Киев, явно документът вероятно е написан от български адвокат, но няма документ, който удостоверява, че този човек има право да прави това. Няма превод на фирмата, от името на която е изпратена жалбата, заяви министърът.

 По закон при подобна жалба за отстраняване на нередностите изпращачът има три работни дни - днес, утре и на 2 януари 2018 г. Парите, които трябваше да усвоим до края на годината, правителството ще ползва за други цели. В средата на януари трябва да започне тази смешна сага. МО има част от парите, другите трябва да са осигурени целево, обясни Каракачанов.

 

Относно ремонта на военнотранспортните самолети Спартан, служебното правителство е започнало преговори. Това е фирма-монополист, при подписването на договора не е включена клауза, която да регламентира, че част от обслужването на тези самолети може да бъде в нашите военноремонтни заводи. Договорът е подписан от 2004-2005 г., заяви Каракачанов и допълни, че е лесно е да се съгласиш с първата оферта.

 

За проваления строеж на нови кораби - българската фирма, която сама се яви на конкурса, спечели го и после се отказа, министърът обясни, че причината е в промяната в закона, според която всички обществени поръчки се облагат с ДДС. Когато е гласувано на 2 юни 2016 г., няма ДДС. В края на годината сумата от 820 млн. лева (за строеж на два кораба - б.р.) е със 164 млн. лева по-малко заради 20% ДДС, уточни министърът. Едно от желанията е да сменим схемата за плащане. Да може с предварителни договори да се гарантира купуването на оръжието, което ще бъде по други цени. Всички цени по офертата, които са правени, са били към края на 2016 г. Първо ремонтираме и модернизираме трите фрегати, обясни предстоящите цели за развитие на Военноморските ни сили Каракачанов.

Като представител на ОП Каракачанов обясни и споровете за развитие на парк Пирин. "Инвестиционното намерение да се подложи на екологична оценка. Тази процедура е добре да се започне. Смятам, че проблемът с Банско трябва да е решен в полза на хората и на икономиката.

Държавицата Андора има повече лифтове от цяла България. Няма да давам примери като Словения, Хърватско, Австрия, Швейцария. Целият този напън, които постоянно пречат на държавата, трябва ясно да си формулира интереса - те (еколозите - б.р.) са против това да се правят магистрали, тунели или ще дава шанс за развитие на тези планински райони", заяви военният министър преди началото на днешното заседание на МС, където ще се обсъжда и ски зона Банско.

Същото е с проект преди много години за развитие на туризма в Странджа. Има лоби в ЕС от държави, които пречат за това. Всяка държава се бори за своите интереси - по-големите, по-хитрите печелят за сметка на тези, които се плашат, каза Красимир Каракачанов относно развитието на зимния туризъм.