Мая Манолова: НОИ нямат анализ за пенсионирането на миньорите

Досега не е съществувало изискването възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена към момента на закриване на рудника

В студиото на БНТ омбудсманът Мая Манолова заяви, че НОИ не разполага с анализ колко души са засегнати от промените в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. По думите ѝ промените са голяма несправедливост, защото налагат хора с 25-годишен стаж под земята да работят още десет години.

Преди промените, наскоро обнародвани в Държавен вестник, е било възможно подземните работници да се пенсионират, след като са набрали необходимия брой точки (90), били са съкратени и имат навършени 45 години. След промените те ще трябва да навършат 60 години, за да излязат в пенсия. Миньори уточниха, че промяната в законодателството засяга над 500 души само от бобовдолските мини.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че досега не е съществувало изискването възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена към момента на закриване на рудника. Хората, които ще навършат тази възраст догодина, можеха досега да се пенсионират спокойно следващата година, но сега ще се наложи да чакат още 10 години, когато ще навършат предвидената в Кодекса възраст от 54 години.

Това се прави, както в НОИ обясниха, заради просто презцизиране на един текст в кодекса за социално осигуряване, но депутатите са го „проспали“, тъй като нито едон от тях не се е изказал нито в продкрепа на текста, нито срещу него.

"Оказва се, че НОИ няма анализ колко души ще бъдат засегнати от промяната и колко ще спести държавата от това, че ще удължи работния стаж на тези миньори", заяви Манолова. Тя допълни, че става дума за хора с 25 години подземен стаж и те ще се пенсионират по нормалния ред.

Омбудсманът благодари на шефа на НОИ, че се е съгласил да се направи среща с миньорите, но отбеляза, че е недопустимо да няма анализ на промените.

"Става дума за няколкостотин души, които са от тези набори. Разчитам, че НОИ в спешен порядък ще направи анализ и в началото на следващата година ще разполагам с числата, за да внеса законодателно предложение. Не бих казала, че служителите в НОИ не са си свършили работата. Те гледат интереса на НОИ", обясни тя.

Реално политическите решения се вземат в парламента, обясни Манолова, и няма как те да се случват без дебат. За правата на миньорите винаги се е воювало в парламента. "Такава несправедливост не може да съществува", добави омбудсманът.

Тя посочи, че по въпроса с частните съдебни изпълнители се е постигнало немалко.

В момента всички работници, които имат неизплатени задължения от три години, ще могат да си вземат парите. Ще има кой вместо тях да започне процедура - това ще бъде Главна инспекция по труда и има достатъчен срок в рамките на тригодишния период те да си поискат средствата от Фонда.

Манолова заяви, че може да се появи проблем при онези случаи, в които вече е започнала процедура по несъстоятелност. Тя обясни, че не е успяла да убеди депутатите и тези случаи да се покриват от Фонда.

Мая Манолова благодари на гражданите, че са достатъчно активни за цените на водата и парното. Тя обясни, че е открила десетки нарушения при определянето на цената на водата. С големите числа обаче КЕВР не се е съобразила и единственият начин да го направят е чрез съда.

"Жалбите към омбудсмана през тази година са 12 500 жалби", поясни Манолова, а 34 хил. души са се обърнали за подкрепа.