АПИ информира водачите какво да правят при инцидент в тунел

Общество

29-12-2017, 09:49

Снимка:

АПИ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

От АПИ отново призовават: Шофирайте разумно!

Това, което всеки трябва да знае е, че в ремонтираните тунели през 150 метра има аварийни SOS станции

Видео, подготвено от Агенция Пътна инфраструктура, обяснява на водачите какво да предприемат при инцидент в тунел. Филмът разяснява последователността от действията при катастрофа или пожар.

Ремонтираните тунели „Витиня“ и „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“ са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Това, което всеки трябва да знае е, че в ремонтираните тунели през 150 метра има аварийни SOS станции. Те са с телефон и пожарогасители. При пожар първото, което шофьорът трябва да направи е да подаде сигнал, натискайки бутона до SOS станцията. До него има и телефон за връзка с дежурния диспечер, който чрез системата за видео наблюдение веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система.

Според експертите при възникването на пожар първите 10 минути са най-важни за потушаването му и затова шофьорът с пожарогасителя от автомобила или от SOS станцията е необходимо да се опита да го изгаси. Без паника хората се евакуират, а автомобилите се оставят със спрени двигатели. Задължително аварийната лента трябва да е свободна, за да може пожарни и линейки да стигнат бързо и безпрепятствено до мястото на инцидента и да окажат нужната помощ. Цялото видео може да се види на странищата на Агенция „Пътна инфраструктура“ – www.api.bg.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен