Протести във Венецуела заради недоставена храна

Протестиращите организираха митинги и блокираха пътища във всички дни около Коледа

Хиляди граждани на Венецуела излязоха на протест, тъй като обещаното им от президента на страната Николас Мадуро свинско месо за Коледа не е пристигнало навреме за празника.

Протестиращите организираха митинги и блокираха пътища във всички дни около християнския празник заради липсата на продукти от първа необходимост, честото изключване на електрозахранването, хиперинфлацията и безпомощността на социалистическото правителство в страната.

Президентът на страната Николас Мадуро хвърли вината за липсващото свинско месо върху правителството на Португалия, което по негови думи е било отговорно за доставката.В отговор на обвиненията на Мадуро португалските власти заявиха, че отговорността за липсващото месо трябва да се търси от фирмите, наети за доставката.

Вече четвърта година Венецуела е в рецесия, а протестиращите обвиняват правителството в неправилно управление на икономиката, неефективност и повишаващи се нива на корупция. Въпреки това Мадуро твърди, че виновни за лошото икономическо състояние на страната са чужди държави, които са обявили „икономическа война“ на Венецуела.