3-годишно дете почина след усложнения от грип

Това е първият грипен вирус тип А за сезона

Дете на 3 години и осем месеца е починало вследствие на тежко усложнение от грип от щам А (H1N1). Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Фокус". Той поясни, че случаят е регистриран в София преди ден и половина – на 28 декември 2017 г.

„Този щам е от групата на свинския грип и понякога дава много тежки усложнения. Едно от тях е миокардит – възпаление на сърдечния мускул, каквото е било в случая“, обясни д-р Кунчев. „Доказан е грипът. Няма изненада. Със зачестяването на грипа, за съжаление ще има и такива тежки случаи“, коментира д-р Кунчев. По думите му статистиката показва, че тежките случаи на грип са под 0,5 %.

Това е първият грипен вирус тип А за сезона, потвърди за "По света и у нас" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През миналата седмица са доказани 5 случая на грип тип В. Техните проби са изпратени от различни столични болници. В момента се разпространяват и двата вида грип.

"В конкретния случай става дума за малко дете, което е със засягане на вътрешните органи. грипът е заболяване, от което умират много хора, обикновено млади здрави хора, особено децата и при тип А, който в момента доказахме, това е така наречения пандемичен грип може да започне с бурно начало и дихателна недостатъчност", коментира проф. д-р Кантарджиев.