Стотици се събраха пред БНБ заради новите монети

Общество

02-01-2018, 14:29

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

БНБ пусна монети за българското Европредседателство

Българската народна банка от днес пуска в обращение 2 монети, посветени на българското европредседателство

Стотици любители на нумизматиката от всички възрасти още от сутринта се наредиха пред БНБ, за да се сдобият със специалната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство. Банката отвори своите каси в 8.30 ч. В нея се пускат малки групи от хора от по десетина души, за да не се създава стълпотворение в огромния банков салон. Останалите бяха принудени да стоят под дъжда, чакайки своя ред.

Българската народна банка от днес пуска в обращение 2 монети, посветени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата – обменна. Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева. Тя е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване.

Тиражът ѝ е ограничен – едва 3000 броя. Затова всеки ще може да закупи само по една. Монетата вече се продава на касите на Българската народна банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

Разменната монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба ѝ е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство. 50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от Министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.