Театър "Йордан Йовков" в Добрич ще отбележи 90-годишнината си

С есенен салон

Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич ще отбележи 90-годишнината от своето създаване с есенен театрален салон, съобщи на БТА директорът на трупата Иван Мандев. Водещи театри в страната - от София, Варна, Русе и други градове, ще представят на сцената в Добрич през септември свои върхови спектакли.
За тържествата добричкият театър ще подготви постановката "Преспанските камбани" по Димитър Талев, информира директорът на трупата.Режисьорският прочит на историческата проза ще бъде поверен на Стефан Спасов.Афишът за годишнината ще привлече публиката и с поставяни вече драми на патрона на театъра.На сцената в Добрич през последните години са играни "Албена", "Боряна", "Милионерът", "Чифликът край границата", припомня Иван Мандев.
Началото на професионалното театрално изкуство в Добрич се поставя през 1928 година, когато художникът и културен деец Атанас Попов основава първата драматична трупа - "Студия". След възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940 година Попов учредява Добрички общински театър и е негов художествен ръководител почти две десетилетия.