Софтуер ще следи дали общините карат смет на Регионалното депо

Животът

03-01-2018, 15:09

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Инспекцията е направила проверки па всички 8 общински сметища, за които са издадени предписания вече да не се ползват в изпълнение на разпореждането за закриване

Софтуер ще отчита стриктно дали и по колко смет транспортират общините от Пазарджишка област на Регионалното депо, съобщава Дарик. РИОСВ ще може във всеки момент да вземе тази информация от оператора. Всъщност такива данни са въвеждани и досега, но сега ще се следят по-стриктно, обясни директорът на Екоинспекцията инж. Костадин Гешев.
Така според месечните данни и чрез сравнения със същия период на миналата или предишни години ще може да се засече дали сметта не се изхвърля другаде, на нерегламентирани места. Костадин Гешев подчертава, че с колегите му ще имат предвид нововъведения като разделно събиране на боклука, сепариране и балиране в претоварни станции, където вече са въведени и ще се намесват само при фрапиращи разлики в количествата.
Инспекцията е направила проверки па всички 8 общински сметища, за които са издадени предписания вече да не се ползват в изпълнение на разпореждането за закриване, издадено от Министерството на околната среда и водите миналата година.
Засега нито едно от тези места не е запечатано, но този реверанс се прави единствено от съображения за сигурност – честите пожари налагат да има достъп, за да може да се гаси. Последните два такива инцидента бяха в почивните дни на сметищата край Пазарджик и Пещера.
Ако там не се влиза, до 15 дни би трябвало запалванията и самозапалванията да спрат. След като това се случи, бариерите на входовете ще бъдат запечатани, за да няма никакъв достъп.
По информация след вчерашните проверки на РИОСВ, единици от общините вече са започнали да извозват боклука до Пазарджик, останалите декларират, че ще започнат от днес.