Близо 4 000 именици ще празнуват на Йордановден и Ивановден в Община Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

05-01-2018, 16:07

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Близо 4 000 са имениците в Община Горна Оряховица, които на Йордановден и Ивановден ще празнуват заедно със своите семейства и приятели. Почти 1 600 са мъжете и жените, които ще вдигнат празнична наздравица на Богоявление. Традиционно най-много са мъжете, носещи името Йордан – 895. И докато в Горна Оряховица Йордановците са 595, то в Паисий си имат само един. Почти същото е положението и с жените, носещи името Йорданка. Отново най-много са те в Горна Оряховица - 362, а отново в Паисий и в Горски горен Тръмбеш няма нито една жена с това име. На Богоявление празнуват още и Богдан, Богдана, Богданка, Боян, Бояна, Данчо, Божан, Божана и др. Мъже и жени с тези имена и техните производни живеят в различните селища на общината. Така че на Йордановден повод да почерпят ще имат много мъже и жени. В Горна Оряховица живеят най-възрастният и най-младият именици – 97-годишният Йордан Плачков и Йордан Корчев, който е само на година и половина.

Над 2 200 са пък мъжете и жените, които ще почерпят на Ивановден. „От кал да е – Иван да е“, казва народът ни. 1226 са мъжете в общината, носещи името Иван. Няма селище, в което да няма Иван. И отново Горна Оряховица и Паисий са на двата полюса - с най-много и най-малко Ивановци – 847 срещу само един. Положението и при Иванките е същото, само че този път в Горна Оряховица жените с това име са 317, в Паисий си нямат нито една. А иначе общо Иванките в общината са 500. След тях са жените с името Ваня – 188. Йоаните в общината са 122, докато Йоановците са само 29. Калояновците, които също празнуват на Ивановден са общо 83. Горнооряховчани са и най-възрастния и най-младия именици в общината. Това са 93-годишният Иван Сираков и малкият Иван Пъргавелов, който е само на три месеца.

На Ивановден празнуват още Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Жана, Иво, Ивона, Яна, Йото, Ванина, Ивета, Ивелин, Ивелина и още много други.

Нека бъдат честити!