Любител на историята хвана кръста в Стара Загора

Той бе хвърлен във водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“

Председателят на Старозагорския клуб на любителите на историческо оръжие "Поп Минчо Кънчев" хвана кръста на Богоявление в Стара Загора.
Той бе хвърлен във водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“ от архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия.
На ритуала присъстваха Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, депутатът Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместничката й Петя Чакърова, общински съветници и стотици граждани. Тук бе и представителна част от гарнизон Стара Загора с бойните си знамена.
В езерото скочиха 26 смелчаци, между които и 14-годишен ученик. Пръв до кръста стигна 38-годишният Станко Танев, който бе облечен във възрожденска носия. След това смелите мъже се хванаха на мълчано хоро във водите на езерото, пеейки българския химн.
Станко Танев получи благословията на архимандрит Богослов и парична награда.
„За пръв път участвам, досега все нещо се случваше и не успявах“, сподели развълнуваният Станко. „Пожелавам на всички българи да са живи и здрави, и да пазят българското у себе си. На всички здраве и късмет, и да пребъде българското“, каза още старозагорецът. Той посвети победата на баща си, който днес имал имен ден.
По-рано в двора на храм „Св. Николай Мирликийски“ с Велик Богоявленски водосвет бяха осветени бойните знамена на гарнизон Стара Загора.