Бургазлията Венелин Шурелов „разгръща" интерактивният буквар в Брюксел

Мисия Бургас

06-01-2018, 13:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Икар" за сценография грабна бургазлията Венелин Шурелов

За реализацията на проекта д-р Венелин Шурелов работи в сътрудничество със студенти

Бургазлията Венелин Шурелов, който е автор на забележителните и впечатляващи интерактивни инсталации на остров Света Анастасия, археологически комплекс "Акве Калиде"  и авиомузея ще покаже " Abecedarium Bulgaricum" в Брюксел.

Инсталацията ще бъде  представена на 8 януари в атриума на сградата Justus Lipsius - седалище на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Проектът е посветен на първото Българско председателство на Съвета през януари 2018 г. По традиция държавата, която поема ротационното председателство, разполага в пространството тематични произведения на изкуството. 
За реализацията на проекта  д-р Венелин Шурелов работи в сътрудничество със студенти и преподаватели в магистърската програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия в София. 
Инсталацията се състои от 30 кутии, всяка от които съдържа по една лазерно изрязана буква от азбуката. Специален сензор ще  реагира при сядане и активира високоговорител, който ще произнася оригиналното звучене на буквата. През останалото време буквите се включват  на случаен принцип. 
Другият акцент от проекта е представянето на Владимир Димитров - Майстора с 25-минутен филм за големия български художник, създаден от д-р Шурелов през 2014 г. по покана на Фонд "13 века България".