Гергана Микова и Петя Чакърова участваха в тържествата по случай Богоявление

Тържествата започнаха в двора на старозагорския храм „Св. Николай“

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова участваха днес в отбелязването на големия християнски празник Богоявление.

Тържествата започнаха в двора на старозагорския храм „Св. Николай“, където свещеници от Старозагорската епархия осветиха по традиция бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада. Те поръсиха със светена вода за здраве и успехи знамената и присъстващите на празника представителни роти от Старозагорския гарнизон.

След тържествения водосвет шествие начело с военния духов оркестър на Втора бригада, военнослужещи и свещеници, носещи хоругви, се отправи към езерото в парк „Йордан Капсамунов“. Там бе проведен ритуалът по изваждане на Светия Богоявленски кръст. Тази година късметът да достигне пръв до кръста се падна на старозагореца Станчо Танев.  Той и неговите другари, които скочиха заедно в ледените води на езерето, се хванаха през раменете и изпяха заедно във водата химна на България под възторжените възгласи и ръкопляскания на стотиците граждани, пристигнали на празника. Най-младият участник в надпреварата за спасяването на кръста беше  14-годишен.

39-годишният Станчо заяви, че за първи път се включва в ритуала по изваждането на кръста и се чувства двойно щастлив от успеха си, защото на днешната дата баща му Йордан празнува имен ден. Той пожела на своите съграждани и на всички българи здраве. „Нека носят винаги в сърцата си християнските ценности и да съхраняват българщината“, каза още тазгодишният спасител на Светия кръст.