Честваме Ивановден!

Общество

07-01-2018, 09:17

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Имен ден имат хората, които носят имена Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня

Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, кръстителят на Иисус. Празникът, известен като Ивановден, е един от най-тачените в България.

Имен ден днес празнуват над 300 хил. души, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др. Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име сред жените.

Обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената на предния ден вода. Периодът на „мръсните“ дни е завършил и всеки обръща поглед напред – към доброто, здравето, берекета и щастливия живот.

Самият ден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година.

Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младите отиват в дома на кума, но и те носят дарове, хляб, баница и печена кокошка.

Традиция е да се посетят и празнуващите, като в някои райони има обичай те да бъдат ритуално къпани в реката. Който не иска да бъде потопен във водата, трябва да се откупи, но въпреки това задължително го пръскат с вода за здраве