Ердоган: Днешното събитие е важно послание към международната общност

Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, такива са били разбиранията и на нашите деди

Днешното събитие е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това. Това каза турският президент Реджеп Ердоган в словото си при откриването на реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул, предава БНТ.

"Със стоманен скелет, тази църква от 1898 г. е уникален пример, храм за българската общност, но също така дава принос за богатството и красотата на Истанбул", коментира турският президент.

"Реставрацията започна през 2011 г. в сътрудничество с нашите български приятели. Тя беше трудна и продължителна, бяха инвестирани 15 млн. турски лири, екипът, който работи, прояви професионализъм и чувствителност към този проблем", обясни той.

"Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, такива са били разбиранията и на нашите деди. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Трябва да има единение, това е нашето отношение към всички религии - единство в мнозинството. С това разбиране ние се стремим да поддържаме храмовете на всички религии във всички части на Турция", каза Ердоган.

По думите му железната църква е най-скорошният пример на тази дейност.

"Ердоган изрази надежда за по-добри отношения на Турция по целия свят. Надяваме се да реставрираме съвместно историческите паметници в България, в София е приключила реставрацията на джамията, ще се радвам да отбележим заедно края на тази реставрация", каза още Ердоган.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен