Днес е Рождество Христово по Юлианския календар

Животът

07-01-2018, 13:35

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Православните страни, които спазват Юлианския календар, днес празнуват Рождество Христово

Православните страни, които спазват Юлианския календар, днес празнуват Рождество Христово.
Сред тях са Русия, Сърбия, Македония, Украйна, както и манастирите в Света Гора, коптите в Египет и други.
Съперничещите си патриаршии на Киев и Москва изложиха наяве разногласията си в приветствията си по случай православната Коледа, която се отбелязва тази нощ в Украйна и Русия, предаде Франс прес.
"Надяваме се, че Господ ще ни помогне да прогоним Злото и да победим агресора, защото истината е на наша страна", заявява в публикувано на сайта си видеообръщение патриархът на Киев Филарет, имайки предвид Русия.
Патриархът на Москва Кирил пък изрази надежда в свое изявление, че "нациите от историческа Рус (името на първата славянска държава, основана около Киев) ще запазят и подновят духовното си единство".
Тези думи са насочени към Филарет, бивш високопоставен член на Московската патриаршия, който след независимостта на Украйна през 1991 г. и разпадането на Съветския съюз учреди Украинска православна църква и се самопровъзгласи за неин патриарх.
Отношенията между Киев и Москва са в най-ниската си точка откакто Русия анексира Крим през 2014 г. и избухна сепаратисткият конфликт в проруската източна част на Украйна, в който са убити над 10 000 души.