Хлябът, млякото и колбасите - засегнати най-много от скъпия ток

Цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента

Цените на основните стоки и услуги могат да се повишат, казват от бизнеса. Причината - скок на цената на тока на свободния пазар с 30 до 60%. В същото време през последните 9 месеца двата основни производителя у нас - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток II" са повишили цената на електроенергията си с едва 5%. Има ли спекула на свободния пазар на ток и кои производства са най-засегнати? Темата в студиото на БНТ коментираха Димитър Зоров, председател на Асоциацита на млекопреработвателите и Антон Иванов, експерт от Български енергиен и минен форум.

"От една страна има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. И по борсите на Европа има едно повишение на цените на електрическата енергия. А пък в региона - поради климатичните влияния - студената зима в началото на тази години (2017 година, януари месец), сушата в региона пролетта. Това доведе върху един натиск и върху производители, и върху търговци. Мината година ни беше доста студено, тогава цената на електрическата енергия се повиши драстично заради повишеното търсене и тогава се натрупаха едни загуби в търговците. В България те се оценяваха в порядъка на 30 милиона. Случиха се няколко фалита през лятото на търговците, тоест очевидно има напрежение на пазара. Но драстично повишение на цените на електрическата енергия - няма обективни условия от външни фактори", обясни Антон Иванов.

Иванов заяви, че цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента. Но се получава увеличение с 30 до 60, защото нашият пазар е ограничен, неликвиден и няма механизми, които да контролират спекулативното повишение на цените на електрическата енергия. По думите му там, където има повишение над 30%, се търси бърза печалба. Може да се говори дори и за спекулация при взаимоотношенията между клиент и търговец.

"Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, не казвам в крайните цени, защото смятам, че българският преработвател в тази ситуация може би една голяма част от тях биха оставили за собствена сметка тези повишения. Друг е въпросът, че ние в момента не можем да отчетем реалното повишение какво ще бъде, защото преработката е свързана с други косвени суровини каквито са опаковките. В опаковките също се използва доста електрическа енергия и ние не знаем дали нашите доставчици ще променят цените и как ще се отрази това при тях. Молбата към потребителите е: подкрепете българското производство", каза Димитър Зоров.

От разговора стана ясно, че най-много ще бъдат засегнати от високите цени на тока за бизнеса хлябът, млякото и колбасите, които са по-търсени на пазара.