Апелативният съд отмени определена от съда в Добрич по-лека мярка

С което е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ за неотклонение на Стивън Стоянов

Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на ОС –Добрич, с което е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Стивън Стоянов, разследван за грабеж с причинена средна телесна повреда. Втората съдебна инстанция намери за незаконосъобразно това изменение и потвърди задържането под стража на 18 годишния младеж от с.Росица, община Генерал Тошево.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Стоянов  е в ареста с определение на ОС – Добрич от 15 август миналата година. Три дни по-рано, след солидна почерпка с алкохол, той пребил от бой свой съселянин, с който имал предишно спречкване и му отмъкнал две кутии цигари.

В края на миналата година и близо 5 месеца след първоначалния арест,съдът в Добрич е уважил жалбата на обвиняемия срещу задържането под стража, след като е намерил, че е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Това определение е било протестирано от прокуратурата в Добрич.

Днес Варненският апелативен съд уважи частния протест на държавното обвинение и отмени определената по-лека мярка за неотклонение, съобщават от пресцентъра на Апелативния съд във Варна. Втората съдебна инстанция намира, че по делото има данни за завишената обществена опасност на личността на обвиняемия. Въпреки младата си възраст, Стоянов е наказан за престъпление от общ характер през м.април миналата година с пробация. Именно в условията на това търпяно наказание той е извършил грабежа. Съдът се съобрази и с наличните данни за висящо спрямо Стивън разследване за друго престъпление. Преценката на всички тези факти води съда до извода, че остава реална опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпно деяние. Престъплението е тежко по смисъла на закона, наказва се с „лишаване от свобода“, а събраните в хода на разследването доказателства, в това число и самопризнанията на Стивън,  обосновават предположението, че той е автор на престъплението.

Варненският апелативен съд потвърди и двумесечния срок, който лишава обвиняемия от правото да обжалва „задържането под стража“. Определението на втората съдебна инстанция, с което се потвърждава ареста на Стивън Стоянов, обвиняем по досъдебно производство за грабеж с причинена телесна повреда е окончателно.