Московски: Завършихме пътната връзка до летище София след 14-годишно забавяне

Участие в събитието взеха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителите и на възложителя

Завършихме скоростната пътна връзка до летище София след повече от 14-годишно забавяне. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното пускане на движението по новоизграденото трасе в столицата. Участие в събитието взеха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителите и на възложителя.

През 2009 г. заварихме проекта в състояние, което не позволяваше неговото продължаване и това наложи да направим консервация на обекта, посочи Московски. През 2012 г., с решение на втория кабинет с премиер Бойко Борисов, осигурихме необходимите 13,7 млн. лева за довършването му и днес той е факт, два месеца предсрочно, заяви министърът. Финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Изграждането на естакадата е с голяма сложност от техническа и инженерна гледна точка и до момента у нас не бяха реализирани подобни проекти, съобщи транспортният министър. Новата пътна отсечка и връзката на софийското метро до летище София, ще доведат до значително облекчение на трафика към Терминал 2, заяви той. Днешното откриване символично можем да свържем и със старта на Председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема, акцентира още министърът.

****

Проект „Пътна връзка за летище София с обхват от бул. „Брюксел“ до ул. „Мими Балканска” е на обща стойност 13,7 млн. лв. с ДДС. Строителните дейности стартират през септември 2016 г., а срокът за завършване е февруари 2018 г. В обхвата на дейностите е включено изграждането на директно скоростно трасе от бул. „Брюксел“ до Терминал 2 на летище София и две пътни връзки до Терминал 1. Общата дължина на директното трасе е 1100 м, които включват 360-метрова естакада. Изпълнител на проекта е "Брюксел 2015" ДЗЗД, съставено от "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство". Строителният надзор се осъществява от "Трансконсулт-БГ" ООД.