Президентът: Председателството е отговорност, но и възможност

Извън темата на КСНС участниците са обсъдили и натрупването на тежки престъпления в последните дни

Повече от 4 часа продължи заседанието на КСНС при президента. Темата - ролята на България за сигурността и отбраната в контекста на Българското европредседателство. След заседанието президентът Румен Радев заяви, че председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България, предаде БНТ.

Президентът Румен Радев заяви, че днешният Консултативен съвет по национална сигурност е обсъдил ролята и ангажиментите на България по отношение развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на Българското европредседателство.

По думите му е бил отчетен значителният напредък за реализацията на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Доказателство, за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на Европейски фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната.

"Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко много важни направления", каза президентът.

На първо място това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на съвета на ЕС. На второ място - това е нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. И не на последно място - това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.

Извън темата на КСНС участниците са обсъдили и натрупването на тежки престъпления в последните дни и са стигнали до извода, че е необходима още по-добра координация между институциите.