О. Златев: Страната ни е абсолютно готова за Председателството

Темата за кохеционната политика седи на високо в дневния ред на ЕК

Ръководителят на представителството на ЕК в София Огнян Златев заяви в студиото на БНТ, че страната ни е абсолютно подготвена за председателството. По думите му прави чест на българските политици, че са достатъчно отговори в такъв момент да забравят за политическите си пристрастия и да си дадат сметка, че председателството е страхотен шанс и възможност за страната ни.

Огнян Златев коментира и криминалните инциденти от последните дни, като каза, че това са едни трагични събития, но подобни неща се случват навсякъде. "Жалко е, че се случват точно в навечерието и започват да се правят различни спекулации, конспиративни теории, но това няма отношение към старта на председателството", каза Огнян Златев.

Едната от важните теми на нашето председателство ще е бюджетната рамка за следващия програмен период, която ще очертае сценария, по който ЕС ще върви.

Златев заяви, че важното е заедно с комисаря Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета да проведем откровен разговор в ЕС, така че да се намери най-добрия баланс.

Златев заяви, че в конференция в Брюксел в понеделник, която стартира дискусията за бъдещия бюджет, и където са присъствали Юнкер, Йотингер и министри на финансите на всички страни членки, включително Лиляна Павлова, всички са били единодушни, че в случая не става въпрос за бюджет, който да отговаря на интересите на страните нетни-донорки или нетни-получателки, а напротив - става въпрос за това, че сме изправени пред много предизвикателства.

"И трябва да бъдем смели и да вземем важни решения, но трябва да ги вземем в търсенето на баланс и компромис, което ще е една от задачите на българското европредседателството", заяви Златев.

Златев уточни, че темата за кохеционната политика седи на високо в дневния ред на ЕК. Въпросът е как тя ще бъде преформулирана и как всички страни членки ще се научат да използват средствата в европейския бюджет по-ефективно.

По думите му усилията на България по темата за присъединяването на Западните Балкани към ЕС ще се прагматични.

Тоест тези практически стъпки, които ще направят присъствието и важността от бъдещето членство в ЕС видимо и по-разбираемо за гражданите там, обясни Златев.