Шофьорите на изпит след 4 неправилни изпреварвания

Точки ще се връщат и ако докаже, че е платил глобите си

Всеки шофьор може да се раздели с книжката си, ако направи четири неправилни изпреварвания. Всяко едно нарушение ще ни коства 10 точки, с което ще се изчерпат наличните 39 в талона и ще трябва да се явим на изпит за възстановяване на точките. Досега за такова нарушение водачите оставаха без 8 точки.
Тези промени в наредбата за контролните точки са обявени за обществено обсъждане. В края на 2016 г. депутатите решиха за шофиране в насрещното шофьорът да се наказва с 1000 лв. глоба и отнемане на книжката за три месеца. Когато същото нарушение е извършено повторно, глобата е 4000 лв., а книжката ще се взема за 6 месеца.
Ако наредбата обаче бъде приета, то освен глобата и отнемането на книжката ще се налага да се явяваме повторно на проверочен изпит.
В промените в наредбата е предвидено още младите шофьори да получат максималния брой точки две години след като са взели книжка. Ако през това време тя им е отнета, този период няма да се причислява към стажа.
Броят на контролните точки ще се възстановява с 1/3, ако водачът премине допълнително обучение. Това ще може да се случва само веднъж в годината.
Точки ще се връщат и ако докаже, че е платил глобите си. Предвидена е и възможност за служебно възстановяване след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление. Или иначе казано, две години, в които сме били примерни след последното нарушение.

Източник: Монитор